Isnin, 14 November 2016

RESIPI MEE HAILAM SIMPLE

Assalamualaikum sahabat-sahabat blogger ... ...sekadar me`release tension` di petang hari . Jengah-jengah sekejap resipi menarik yg kukumpul daripada blog2 yang boleh dipercayai kesedapannya... MEE HAILAM SIMPLE Bahan-bahan 1 peket mee kuning (500 mg) - Basuh dan tapiskan Segenggam udang hidup Segenggam daging (saya guna daging bakar lebihan lauk tengahari) Sebiji tomato (potong 6) Sawi Lobak merah (potong bulat) 3 ulas bawang putih (di ketuk) 1 sudu kecil lada sulah 1 sudu besar cili kering yang di mesin (boleh tambah jika suka pedas) 1 kiub ayam 2 sudu besar tepung jagung (larutkan dalam air) Air bertapis (agak2 untuk kuah) Kicap manis Cap Kipas Udang Bawang goreng (untuk hiasan) Daun bawang & daun sup (hiris - untuk hiasan) Cara Masak Yang Simple dan Cepat 1. Tumis bawang putih, cili kering yang dimesin sampai pecah minyak dengan api yang sederhana. 2. Masukkan daging & udang. Gaul sehingga sebati. (Note: jika anda guanakan daging mentah, masukkan daging dulu kemudian masukkan air. Masak sehingga daging empuk. Kemudian baru masukkan udang) 3. Masukkan air bertapis untuk kuah. Jika suka kuah banyak, lebihkan air. Tuang kicap manis ikut kepekatan yang di gemari. Biarkan mendidih. 4. Masukkan kiub ayam, garam dan lada sulah. (ikut citarasa). Didihkan sekejap. 5. Masukkan sayur sawi, lobak merah dan tomato. 6. Masukkan tepung jagung yang telah dilarutkan. 7. Masukkan mee kuning. Gaul sebati. Didihkan seketika. 7. Hidangkan dalam mangkuk. Taburkan bawang goreng dan campuran daun sup daun bawang sebagai hiasan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...